dinsdag 11 februari 2014

Vegetarische Chili sin carne maar toch iets anders

Gisterenavond het volgende recept gemaakt: een vegetarische Chili sin carne met Quinoa. Helaas geen veggie gehakt, dat is hier niet verkrijgbaar maar het smaakte er niet minder om. Voor wie het iets scherper lust kan je altijd gehakt pepertje toevoegen.

Wat heb je nodig:
  • 170 gr ongekookte quinoa, afgespoeld
  • 475 ml water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, versnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • (1 jalapeño peper, zonder zaadjes en fijngehakt)
  • 1 eetlepel chilipoeder, dit had ik niet dus paprika poedergenomen
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 800 gr gepelde tomaten in blik
  • 550 gr kidneybonen
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 1 courgette, in stukjes gesneden
  • 1 theelepel gedroogde oregano (alleen de blaadjes)
  • 1 snufje zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 165 gr maïs
  • 10 gr gehakte verse koriander (kan ook zonder bij gebrek aan)
  • 1 pakje vegetarisch gehakt 


Breng de quinoa samen met het water aan de kook in een pan op hoog vuur.
Zet het vuur laag, dek af en laat sudderen tot de quinoa gaar is en al het water is geabsorbeerd, ongeveer 15 tot 20 minuten.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en roer het gehakt erdoor.
Roerbak het vlees bruin en kruimelig. Bewaar het gebakken gehakt in een aparte kom.
Verhit de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui, knoflook en jalapeño peper toe, en bak terwijl je roert de ui zacht en glazig, ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met chilipoeder en komijn en bak nog 1 minuutje.
Roer dan de tomaten, zwarte bonen, groene paprika, rode paprika, courgette, oregano en peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
Laat sudderen tot de paprika’s gaar zijn, ongeveer 20 minuten.

Roer, zodra de rode en groene paprika’s gaar zijn, de quinoa, gehakt, en maïskorrels erdoor. Laat 5 minuten sudderen om het gerecht goed op te warmen. Roer de koriander erdoor vlak voor het serveren.