zondag 9 februari 2014

Zoete roereieren - en welke eieren zijn nu het meest kip vriendelijk?

Dit recept kwam ik tegen op www.paleo-lifestyle.nl.

Natuurlijk wel eieren gebruiken met code 0 (zie onder het recept een zeer belangrijk artikel van Wakker Dier). Wij hebben het geluk om zelf 5 dames Tok te hebben dus veel diervriendelijker dan onze eitjes heb je niet.

Het perfecte roerei hoort smeuïg en zacht te zijn… Maar hoe voorkom je dat je van die grote droge vlokken krijgt?

Ingrediënten:
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel gemengde noten (ongebrand)
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel walonootolie (of olijfolie)
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels honing
  • snufje zout
  • 50 ml kokosmelk


1. Week de rozijnen in heet water.
2. Hak de noten in stukjes.
3. Breek de eieren (die op kamertemperatuur zijn) boven een kom.
4. Voeg kaneel, honing en zout toe en kluts kort tot het net gemengd is (er mogen nog stukjes dooier te zien zijn).
5. Ik gebruik het liefst een sauspan met een dikke bodem, maar een koekenpan met goede antiaanbaklaag is ook goed. Doe de olie in de pan en verwarm deze.
6. Zet de pan op de kleinste pit en zet het vuur helemaal laag.
7. Voeg de eieren toe en trek met een houten spatel (zeker geen vork) strepen door het eimengsel. Ga door tot het ei gestold is en zet het vuur uit.
8. Voeg direct de koude kokosmelk toe. Roer nog even door tot de kokosmelk helemaal door de eieren is gemengd.
9. Haal de rozijnen uit het water en knijp het vocht eruit.
10. Schep het roerei op een bord (het liefst een voorverwarmd bord, maar op een hectische ochtend heb je vast geen zin om dat te doen) en strooi de rozijnen en de noten erover.

Het geheim is dat door de toevoeging van de koude kokosmelk het stollingsproces van de eiwitten stopt waardoor je roerei lekker smeuïg blijft.

Ik ben heel benieuwd en ga dit zeker uitproberen als lunchgerecht.


Bron: www.wakkerdier.nl

Eieren

In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen: scharreleieren, maïseieren, meergraneneieren, Rondeeleieren. Soms heeft de naam iets te maken met het welzijn van delegkip, en soms met het voer dat de kip krijgt. Als we kijken naar dierenwelzijn, dan zijn er grofweg vier categorieën eieren:
  • Biologische eieren, te herkennen als de code op het ei begint met 0
  • Vrije-uitloopeieren, eicode begint met 1
  • Scharreleieren, eicode begint met 2
  • Kooieieren, eicode begint met 3

Biologisch ei: code 0

De diervriendelijkste eieren. Deze kippen worden zo natuurlijk mogelijk gehouden: ze krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer.

Vrije-uitloopei: code 1

Deze kippen hebben een behoorlijk goed leven in een ruime stal en ze kunnen in een uitloop naar buiten wanneer ze willen.

Scharrelei: code 2

Anders dan de naam doet vermoeden, komen scharrellegkippen nooit buiten. Ze leven in een dichte grote stal met duizenden soortgenoten. De meeste leghennen in Nederland worden op deze manier gehouden. Lees hier meer over hun leven.
Er is één ei met code 2 dat wel diervriendelijk is: het Rondeel-ei met 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Deze kippen komen wel buiten.

Kooi-ei: code 3

Dit is het meest dierONvriendelijke ei. Kooikippen zitten hun leven lang vast in een kooi. Traditionele legbatterijen zijn nu verboden, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog volop gebruikt. In Nederland zijn kooieieren zelden als tafelei te koop, maar ze worden wel verwerkt in koekjes en dergelijke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten