vrijdag 21 februari 2014

Interessant artikel over cholesterol verlagende producten

Over enkele dagen begint het nationale programma ‘Alles is gezondheid’. Dit is een verbond van verschillende bedrijven, ook van de overheid, om de mensen gezonder te krijgen. Onderdeel van de actie is: in de supermarkt op heel veel plekken in Nederland gratis het cholesterol te laten meten bij argeloze consumenten, mede mogelijk gemaakt door een financiële injectie van levensmiddelenfabrikant Unilever. Unilever produceert zeer veel producten die zogenaamd cholesterolverlagend zijn. Voorbeelden zijn margarines zoals Becel pro-activ die verrijkt zijn met plantensterolen en omega 3. Omega 3 is zeer gevoelig voor zuurstof en verhitting en is daarom in margarine onwerkzaam.
 
 

Margarine bestaat voornamelijk uit omega 6 dat kunstmatig hard is gemaakt. Omega 6 jaagt weer ontstekingen aan die de cholesterol kunnen laten stijgen. Wat er hier gebeurt is simpel: we laten de brandpreventie over aan een pyromaan! Trap er niet in! We kunnen beter kiezen voor natuurlijke vetten zoals roomboter, palmolie of kokosvet om in te bakken en olijfolie om koud te gebruiken. Kies bij olijfolie wel altijd voor de extra vierge (koude persing). De zogenaamde ‘milde’ olijfolie is geraffineerd, daar zit geen actieve gezonde stof meer in.
Interessant genoeg staan er op de website verlaagcholesterol.nl, die volledig wordt gesponsord door Unilever, maar liefst 45 studies die zouden bevestigen dat plantensterolen in Becel pro-activ zouden werken. Dat klopt niet helemaal. Die onderzoeken gaan over plantensterolen in het algemeen of in andere producten en niet over plantensterolen in Becel pro-activ. Een hoog cholesterolgehalte kan komen doordat de conditie van de aderen slecht is, wat meestal het resultaat is van teveel suiker, te weinig beweging en de verkeerde vetten. Ik denk dat suiker misschien wel minder slecht voor het lichaam is dan de verkeerde vetten. Natuurlijke plantensterolen uit groenten, fruit en noten kunnen inderdaad het cholesterol verlagen. Foodwatch heeft in Duitsland een zaak aangespannen tegen Unilever en wil Becel pro-activ uit de schappen. Het product is volgens Foodwatch een medicijn en zou daarom alleen via de apotheek te verkrijgen moeten zijn. De plantensterolen in Becel pro-activ zijn immers hooggeconcentreerd. Onder wetenschappers zijn geconcentreerde plantensterolen omstreden. Daarbij kan Unilever de veiligheid van Becel pro-activ niet garanderen. Beter zou het zijn als we in plaats van het symptoom (hoog cholesterol) de oorzaken zouden aanpakken door te zorgen dat onze aderen gelukkig zijn. We maken onze aderen gelukkig door het eten van pure voeding en dat is niet de bewerkte producten van Unilever.
Het gaat al jaren bergafwaarts met de verkoopcijfers van margarine. Is deze cholesterolmeting een truc om dit gekunstelde product nieuw leven in te blazen? We moeten heel erg oppassen met wie we geloven. Is dat in dit geval de overheid die letterlijk samen met Unilever op het podium staat? Of toch de supermarkten? Gelukkig heeft uitgeverij Bouillon (die van het zwarte E-nummerboekje), nu een nieuw boek uitgegeven: De Supermarktleugen. Dit boek is een vertaling uit het Duits en gaat over alle tactieken die supermarkten gebruiken om hun bewerkte producten aan de man te brengen. Is het je al opgevallen dat de karretjes de laatste jaren steeds groter zijn geworden? Ditzelfde geldt ook voor de mandjes. De mandjes zijn nu al zo groot dat ze inmiddels in bijna alle supermarkten wieltjes hebben gekregen. Door de wieltjes heb je niet meer door dat het mandje best veel weegt en ga je dus door met laden. Door grotere karretjes en mandjes zie je eerder nog wat van de ‘bodem’ en heb je ook de neiging meer in het mandje te stoppen. In het boek staan tal van tips om zelf gezonde keuzes te maken in de supermarkt; echt een aanrader!
Ik hoop dat ik je niet heb laten schrikken. Kies voor pure voeding, waarmee niet is gerommeld door een fabrikant. Ook niet als een cholesteroltest zegt dat het moet. Dat is alles!
Een ontspannen week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten