donderdag 20 februari 2014

Zomersalade met gekruide tempeh

Oke oke het is geen zomer maar daarom smaakte hij niet minder.

Voor de gekruide tempeh

  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel sojasaus (helaas niet in huis dus zonder)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde salie (optioneel) (niet gebruikt)
  • 1/2 theelepel gemalen venkelzaad (optioneel) (niet gebruikt)
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 200 gram tempeh, in kleine blokjes

Voor de salade

  • 200 gram sla/spinazie, in reepjes
  • 4 rijpe trostomaten, in stukjes
  • 1 avocado, in stukjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 1/2 eetlepel balsamico splash (of balsamicoazijn met een beetje appelstroop/zoetmiddel)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes of sesamzaad

Bereiding

De gekruide tempeh

Meng alle ingredienten voor de marinade in een grote koekenpan. Doe de tempeh erbij en schep om tot alle blokjes bedekt zijn met marinade. Verhit de pan op middelhoog vuur en bak de tempeh goudbruin. Laat de blokjes afkoelen.

De salade

Doe de sla, tomaat, avocado en tempehblokjes in een grote kom. Maak een dressing van de olijfolie, balsamico splash, citroensap en peper. Verdeel de dressing over de salade en schep een paar keer om zodat alles goed gemengd is. Strooi de geroosterde pijnboompitjes erover en serveer.