dinsdag 25 februari 2014

Pompoenpitten

Terwijl ik stond te worstelen om de schil van de pompoen af te schillen, bedacht ik mij opeens dat ik weleens ergens pompoenpitten had zien staan in een gerecht. Even googlen
En inmiddels liggen ze op een schone theedoek in de garage. Dat wordt donderdagavond snacken (en ja het is een k.... klusje om ze schoon te krijgen dus hopelijk is het het waard).

http://www.24-tip.com/huishouden/324-wat-kan-ik-doen-met-de-pompoenpitten.html
Pompoenpitten laten drogen

Pompoenpitten bekend als pepita

Pompoenpit, pompoenzaad is in de Mexicaanse, Italiaanse en Griekse keuken bekend als pepita. Pepitas hebben een hele fijne smaak, nootachtig en zoet met een stevige structuur. Deze fijne smaak komt nog beter tot zijn recht als de pompoenpitten juist voor gebruik worden geroosterd.
Zo maakt u geroosterde pompoenpitten in de bakoven
Verwijder zo goed als mogelijk alle draadjes rondom de pitten. Pompoenpitten niet wassen: als u ze wast, verwijdert u veel van zijn natuurlijke smaak. Beter is het om de pompoenpitten te laten drogen op kamertemperatuur.

Pompoenpitten laten drogen

Spreid de pitten uit, in 1 laag, op een schone keukenhanddoek (Let Op: gebruik geen keukenpapier, omdat de zaadjes vast gaan kleven aan het papier) en laat ze 1 tot 2 dagen drogen op kamertemperatuur. Maak daarna, indien nodig, de pitjes nog verder schoon.

Vers geroosterde pittige

Geef de gedroogde pompoenpitten in een keukenschaal. Meng er gesmolten boter of olie onder.
Kruid ze met zeezout, voor een pittige variatie. Na smaak kunt u paprikapoeder, cayennepeper, chilipoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder of cajunkruiden toevoegen. Misschien doet u ook direct twee variaties: daarvoor de pitjes op twee keukenschalen verdelen kruiden en olie of gesmolten boter overgieten.

Zoete variatie vers geroosterde pompoenpitten

Voor een zoete variatie voeger suiker en/of kaneelpoeder aan toe.

Rooster de pitten

Verwarm de bakoven op 150°C. Neem een bakplaat en leg er bakpapier op.
Leg de gekruide pompoenpitten goed uitgespreid op de bakplaat en plaats ze in de voorverwarmde oven gedurende 30 à 45 minuten of tot ze lichtjes krokant en goudgeel zijn. Tussendoor af en toe omroeren.
Haal de geroosterde pompoenpitten uit de oven en laat ze afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten