zaterdag 8 februari 2014

Groente bewaren, moderne tijden

Wat we soms tegen de borst stuit is dat veel recepten (en mensen) er vanuit gaan dat iedereen maar allerlei keukenapparatuur in huis heeft zoals hete lucht ovens, stoomovens, stoompannen, keukenmachines en noem maar op.

Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dat niet heeft, en daarom is de uitdaging om recepten te zoeken die ook echt voor iedereen te maken zijn.

Wat voor keukengerei heb ik tot mijn beschikking? Een oven op gas (zonder grill, gasflessen) en een staafmixer. Dat is het. Dus de gerechten die op deze blog verschijnen zijn gerechten die te maken zijn met minimale middelen.

En nu voor een tip die ik door kreeg via Facebook, aangezien wij midden op het platteland in Frankrijk wonen en groente alleen in de supermarkt (half uur rijden) verkrijgbaar is, en dan ook nog eens duur en zeer beperkt houdbaar (plus beperkt aanbod), is het probleem altijd om verse groente te eten. Qua tijd en financieel is het niet te doen om elke dag naar de stad te rijden, en een groentetuin (ik hoor het u denken), ik heb het geprobeerd, zaadjes opgekweekt in de vensterbank, buiten geplant, plantjes gekocht, geplant alles gedaan maar helaas, of onze grond is niet geschikt of ik heb gewoon geen groene vingers.

Afijn de tip om groente te bewaren:
Vries alleen verse en gave groenten in. Groenten die rauw worden gegeten zoals sla, radijs, tomaat en dergelijke kunt u beter niet invriezen. Door het blancheren en invriezen worden ze slap. Tomaten voor soep of saus kunt u wel invriezen. Maak de groenten schoon, blancheer ze en verpak ze in porties in diepvrieszakjes of diepvriesdoosjes. Plak er een etiket met de naam van de groente en de datum van invriezen op. Er zijn hiervoor speciale etiketten te koop.Blancheren is een duur woord voor "even de kook erover". Leg de schoongemaakte en eventueel gesneden groente enige tijd in ruim en kokend water. Door dit blancheren wordt de groente soepel waardoor de groente makkelijker is in te vriezen. Bovendien is het blancheren nodig om eventuele stoffen in de groente onwerkbaar te maken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, kleur, geur en voedigswaarde snel achteruit gaan.De tijd van blancheren is afhankelijk van de soort groente, de grootte en de dikte.Andijvie (gesneden)2 minutenBloemkool (roosjes)3 minutenChinese kool (gesneden)2 minutenPaprika (reepjes of stukjes)3 minutenSpinazie2 minutenSpitskool (gesneden)2 minutenTomatenniet blancherenTuinbonen3-4 minutenStort de groenten na het blancheren op een zeef of vergiet en spoel de groenten onder de koude kraan. Dat spoelen moet ongeveer even lang duren als de blancheertijd. De groenten moeten volkomen afgekoeld zijn. Laat de groenten nu uitlekken en vries ze snel in.Zet de diepvriezer op de koudste stand of op de invriesstand of leg de pakjes in het voorvriesvak. Vries niet teveel tegelijk in. Reken op 7-10 kilogram per 100 liter diepvriesruimte per etmaal. Bewaar de diepgevroren groente bij een temperatuur van -18 graden.De groenten hoeven niet eerst te worden ontdooid. Zet ze op met een bodempje water en wat zout en kook de groente iets korter dan verse groente (trek de blancheertijd eraf).Wat voor groente geldt, geldt ook voor vruchten. Vries uitsluitend gaaf en vers fruit in. Vruchten hoeft u van tevoren niet te blancheren. Leg vruchten die snel verkleuren eerst gedurende 20 minuten in een oplossing van 2 gram citroenzuur(bij de drogist) of ascorbinezuur (vitamine C tabletjes) op 1 liter koud water. Verpak de vruchten of stukje fruit in diepvriesdozen. Na ontdooien kunnen ze niet meer als tafelfruit gebruikt worden maar u kunt er nog een lekkere compote, vruchtensaus of vruchtencocktail van maken. (bron www.smulweb.nl/artikelen/47078/Zo-kunt-u-groenten-bewaren)

Andere tips zijn altijd welkom natuurlijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten